Начало / Uncategorized / Започна ремонт на храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Васил Левски

Започна ремонт на храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Васил Левски

Жителите на силистренското село Васил Левски със собствени сили и средства започнаха ремонт на единствения храм в населеното място, съобщава dariknews.bg

Църквата „Св. Георги Победоносец“ е построена преди повече от 100 години с дарения на местните хора. Някога в селото е имало и училище, но то отдавна е съборено. 

Двигател на инициативата е Йонка Тодорова. Доскорошен служител в системата на МВР. Тя организирала хората да почистят двора, а местен благодетел помогнал с ремонта на покрива. Скоро след това била отслужена и първата литургия.

„Местните хора придобиха голяма инициативност, подадоха ръка и казаха, че искат да имат храм. Споделиха, че от 2014 г. не е идвал свещеник. Започнахме всеки месец да идваме, да отслужваме по една литургия. Хората бяха много идейни, всеотдайни. Организираха се, почистиха, идваха с желание. Смятаме до края на годината да завършим с ремонта и отново да служим редовно в храма“, сподели енорийският свещеник – отец Александър.

А местните хора се надяват през пролетта, в ремонтираната църква, да бъде кръстен най-младият жител на селото – 2-годишният Димитър.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...