Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Светогорецът“

Излезе от печат книгата „Светогорецът“

Излезе от печат книгата на монах Салатиил „Светогорецът“ на издателство LIBRUM.  

С книгата се повдига завесата над „невидимите“ атонски старци. Необикновеното в личността му е това, че сам той – монах, сега подвизаващ се в пустинническа килия на Света Гора Атон, пише главните си произведения в художествена проза. Трилогията му „Началникът на тишината“, „Ангелите винаги идват“ , „ИНЦИ“, както и настоящата книга „Светогорецът“ са написани в не толкова известния за православното творчество стил „повест притча“.

Възможно ли е по този начин да се говори за Христос, за Християнската вяра? Отговорът е в нарастващата популярност на неговите книги сред православния читател.

Книгата „Светогорецът” се чете на един дъх не само заради интересния сюжет, характерен по принцип за притчите и поднесен от майстор разказвач. Тя ни запознава отблизо с един съвършен образец на православното старчество, за което само сме чували – с един от така наречените „невидими старци“, които тайнствено обитават Света Гора Атон, без да се показват на никого.

Повдигайки завесата над „невидимите“ атонски старци, авторът ни среща със своя главен герой Светогорецът, който е въплъщение на отеческа християнска любов и мъдрост, а животът му е  жива проповед  на евангелския живот.

Светогорецът – това е духовният отец, за когото копнее всеки християнин, тръгнал по пътя на спасението. Той ще ни дари с любов, ще ни научи, утеши, укрепи, ще ни направи силни и спокойни. Ще внесе светлина в душите ни и живота ни. И ще ни научи на най-важния урок:  да търсим и преборим антихриста първо в себе си. Накрая ще ни остави в завещание  най-силното оръжие – покайната Иисусова молитва. Възкръсва от забвението исихазмът, просиял в древност и по нашите  земи; по друг, по-жив начин осъзнаваме  духовния и молитвен подвиг.

За своя герой Светогорецът монах Салатиил не открива много. Но казва, че е имал щастието да общува с много старци. Нищо чудно, че образът на Светогорецът е така плътно изваян, жив и реалистичен. Личност, с която не искаш да се разделяш, по подобие на останалите герои от книгата…

Личността на самия автор не е никак еднозначна. Тя познава възход и падение, сила и слабост. Но преодолявайки изкушенията, монах Салатиил ни показва силата на Християнството, великата Божия милост, оставя ни един жив пример на покаяние и честност. Може би в това всеки от нас ще познае в някаква степен и себе си?! Тогава това би бил  вторият важен урок, който  ще научим.

Четирите книги на монах Сaлатиил досега са претърпели общо над двадесет издания в тираж от няколкостотин хиляди и продължават да се издават.

Самият автор обяснява стила си с притчите, разказни в Евангелието. Така проповедта става жива и поучителна от само себе си, няма нужда от дидактика.

Творчеството на монах Салатиил не се изчерпва с художествената  проза. Той е автор и на богословски трудове, поезия, дневници и филми. Повечето му книги са драматизирани, а по негови стихове са написани множество песни. 

Книгата може да бъде поръчана от онлайн книжарница LIBRUM тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...