Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 18-24 октомври

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 18-24 октомври

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 18-24 октомври. 

Ученици с добра кауза

Учениците от клуб „Млад природолюбител“ от СУ „Д-р Петър Берон“ в Болярово почистиха и позлатиха надписите на надгробни плочи на будители и свещеници в местния храм „Свети Димитър“. Инициатива е Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, учебното заведение и в-к „Крайгранична искра“ и успя да провокира интереса на децата към историята на родния град. Почистените надгробни плочи са на едни от будителите в родния си град – свещеник Куарти Дражев, на протойерей Атанас поп Николов и на протоерей Петър поп Христов Зографов. Султана Николова, която се грижи за православния храм от години, им разказа за историята на иконата на свети Димитър, която ежегодно предшества литийното шествие на празника на Болярово – Димитровден. Всяко от децата успя да намери и своята икона в храма.

Реставрира стенописи

Напълно реставрирани са стенописите в десния клир на централния манастирски храм „Рождество Богородично“ в Рилския манастир. Работата е завършила малко преди отбелязването на празника Отчовден, съобщава. Тя е дело на екипа на доц. Стефан Тъпанов – главният реставратор на Рилския манастир, който почина на 7 октомври, на 59-годишна възраст. Той беше най-добрият реставратор в България, каза игуменът на манастира епископ Евлогий. Доц. Тъпанов е дългогодишен ръководител по реставрацията на стенописите в Рилската света обител, където е работил почти 16 години. Ръководил е реставрацията на стенописите в храма „Св. Ап. Петър и Павел“ при метоха Орлица, тези при двете главни порти на Рилския манастир – Дупнишка и Самоковска, нартиката на главния манастирски храм „Рождество Богородично“, параклиса „Успение на св. Йоан Рилски“, параклиса „Св. Николай Чудотворец“, стенописите в олтара на храма. На 13 октомври, в Българския културен институт в Будапеща (Унгария) беше открита изложбата „Сърцето на България.

Кръщение в Уганда

115 души приеха православната вяра в Уганда. Кръщението бе извършено от епископ Нектарий от Александрийската патриаршия. В епархията на Северна Уганда се извършва сериозна мисионерска дейност. Местните са подпомогнати, както от духовна, така и от социална подкрепа, заради увеличаващата се бедност в региона.

Нов брой на „Богословски вестник“

Излезе новия брой на изданието „Богословски вестник“. Броят е обединен с текстове и новини за месеците август и септември. В броя ще може да прочетете за тържественото откриване на академичната учебна година в Богословския факултет, както и архипастирските напътствия на Светейшия Български патриарх Неофит. Акцент в новия брой е новата ни рубрика, посветена на Християнството в Европа. Разбира се, подканяме и насърчаваме всички, които биха желали да се включат в нашия конкурс – „Климентови светозарни слова“. За конкурса, както и още любопитни факти и статии, може да видите в новия брой на вестника тук.

Нов епизод на подкаста „Духовни полета“

Представяме ви новия епизод три от сезон три на подкаста на сайта „“Добротолюбие – „Духовни полета“. В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят върху евангелското четиво от 6-а Неделя след неделя подир Въздвижение и наркоманията сред подрастващите.  Приятно слушане. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...