Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 11-17 октомври

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 11-17 октомври

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 11-17 октомври. 

Светейшият патриарх отбеляза своя рожден ден

На 15 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 77-и рожден ден. Личният празник на Негово Светейшество бе отбелязан със съборна архиерейска св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, след която бе отслужен благодарствен молебен. 

На многая и благая лета, Светейши владико!

Нова учебна година за неделното училище в Петрич

Неделното православно училище към храм „Св. Георги Победоносец“ в гр. Петрич отново отваря врати. Откриването ще се случи на 15 октомври (събота) в сградата на училището, намираща се в непосредствена близост до енорийския храм. Очаква се свещениците от храма, както и от града да отслужат водосвет. В Неделното училище се обучават десетки деца не само от енорията на храма, но и от целия град. Тази учебна година училището ще навърши десет години от създаването си, като от самото си начало то се утвърди като място, където децата могат да се научат как да вярват в Бога и да изповядват Православната ни вяра. Занятията в училището се водят от г-жа Галина Дуева и се провеждат всяка събота преди вечерното богослужение.

Първо честване на паметта на св. Теофана (Теодора)

На 28 октомври от 9,30 часа в скалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“ в Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия по повод първото честване паметта на Св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква на 21 май 2022 г. Литургията ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит. Честваната светица е известна в българската история като царица Теодора, първа съпруга на цар Иван Александър, впоследствие приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е представена като ктитор на храма. 

Представяне на нова книга

В салона на читалището в Чепеларе бе официално представена книгата-животоописание за протойерей Евстатий Янков – българският отец Йоан Кронщадски. Гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион – викарни епископи на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, заедно с отци от Пловдивска епархия. Книгата представиха игуменът на Руенския манастир отец Йоан, доцентът по Църковна история Павел Павлов, авторът и богословът Стефан Илчевски и бословът Мария Иванова. Книгата се издава със спомощетователството на Община Чепеларе, за което горещи благодарности на ръководството и. Книгата се продава в храмовете, в сградата на общината, в музеите в града.

Дарителска кампания

Дарителска кампания набира средства за ремонта на камбанарията на построената през 1874 г. църква „Св. Никола“ в родопското село Арда, обяви Никола Манолов, представител на инициативния комитет за възстановяване на храма. С дарения от местни жители и потомци на фамилии от Арда вече е ремонтирана покривната конструкция на храма. Хронологията около построяването и освещаването на православния храм е част от драматичната и бунтовна история на селото. Султанският ферман е издействан с посредничеството на Ксантийската митрополия, а разрешението включвало задължителните изисквания „църквата да е съществувала от старо време, да се запази в първоначалния ѝ вид и да не е близо до джамията“. Необходим е спешен ремонт на камбанарията на храма, посочва инж. Иван Георгиев от инициативния комитет. Дарителската кампания е обявена, за да се осигурят средства за възстановяване на рушащата се мазилка, укрепване на стълбището и купола, както и поставяне на каменна облицовка. От инициативния комитет очакват в кампанията да се включат потомци на родове от с. Арда от страната и чужбина, за да бъде възстановен храмът в навечерието на неговата 150-годишнина.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

В новия епизод на подкаста на сайта „Добротолюбие “ – „Духовни полета“, Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разсъждават по две теми. Първата е свързана с евангелското четиво от тази неделя, разказващо притчата за сеяча. Как да съхраним словото Божие, да обновим духовния си живот и да се преборим с плевелите и тръните на страстите ще чуете в първата част на подкаста. Втората тема е свързана с домашното насилие и жертвите му. За психическия, физическия и сексуалния тормоз в дома, както и на работното място, както и за православния, християнски отговор на агресията, ще чуете в подкаста. Ако вие сте били или все още сте жертва на домашно насилие може да се обадите на горещите телефони: 0800 1 8676 и 02981 76 86.

 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...