Начало / Uncategorized / Новостроящият се храм „Св. Петка“ в Сливен ще отбележи храмовия си празник

Новостроящият се храм „Св. Петка“ в Сливен ще отбележи храмовия си празник

На 14 октомври, когато се чества паметта на св. Петка Търновска във все още недовършената едноименна църква в Сливен ще бъде отслужен празничен водосвет, каза пред БТА отец Йоан Петров, който е предстоятел на храма.

Това ще бъде първото богослужение, извършено в храма, който е първият, строен в града след повече от 20 години и се очаква да бъде посещаван от миряните в близките квартали на града.

Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани.

Към днешна дата остават довършителни работи по фасадата на сградата, изграждане на инфраструктура около нея. От два месеца храмът се изографисва от иконописеца Живка Иванова. Близо две години ще бъдат нужни, за да се довършат стенописите, според отец Йоан.

Свещеникът поздрави вярващите в навечерието на празника на св. Петка, пожелавайки им най-важното в човешкия живот – любовта във всички нейни прояви. „Основната червена нишка във всеки празник, независимо дали е църковен, държавен, е любовта, каза отец Йоан. Винаги честваме проявата на любов към Бога, към другия, към родината и всеки празник ни напомня това – да се обичаме“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...