Начало / Uncategorized / Дарителска кампания събира пари за ремонт на камбанария на 150–годишен храм

Дарителска кампания събира пари за ремонт на камбанария на 150–годишен храм

Дарителска кампания набира средства за ремонта на камбанарията на построената през 1874 г. църква „Св. Никола“ в родопското село Арда, обяви Никола Манолов, представител на инициативния комитет за възстановяване на храма, съобщава БТА.

С дарения от местни жители и потомци на фамилии от Арда вече е ремонтирана покривната конструкция на храма. Хронологията около построяването и освещаването на православния храм е част от драматичната и бунтовна история на селото. Султанският ферман е издействан с посредничеството на Ксантийската митрополия, а разрешението включвало задължителните изисквания „църквата да е съществувала от старо време, да се запази в първоначалния ѝ вид и да не е близо до джамията“.

Необходим е спешен ремонт на камбанарията на храма, посочва инж. Иван Георгиев от инициативния комитет.

Дарителската кампания е обявена, за да се осигурят средства за възстановяване на рушащата се мазилка, укрепване на стълбището и купола, както и поставяне на каменна облицовка.  От инициативния комитет очакват в кампанията да се включат потомци на родове от с. Арда от страната и чужбина, за да бъде възстановен храмът в навечерието на неговата 150-годишнина.

Снимка: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...