Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 3-10 октомври

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 3-10 октомври

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 3-10 октомври. 

България

Неделно училище

През новата 2022/2023 учебна година в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ ще има православно неделно училище за деца. В часовете по вероучение децата ще се запознават с истините на православната вяра, с християнските добродетели и нравственост, с живота на светците, с православното богослужение, с църковните празници и с други религиозни теми. Целта на заниманията е децата да придобият конкретни познания относно традиционната за нашия народ ценностна система, основана на евангелските Христови добродетели. Учителите си поставят висока цел – да спомогнат за добродетелното възпитание на децата и за изграждането им в пълноценни личности.

Изложба

Албанският град Корча ще се превърне в културно средище в периода 7 – 21 октомври т.г., когато ще бъде представена изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Културното мероприятие е в съвместно сътрудничество с Muzeu i Artit Mesjetar и Центъра. Изложбата е визуален проект на Държавния културен институт към Министъра на външните работи съвместно с Центъра за славяно-византийски поручвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Строежът на храм „Св. Пимен Зографски“

Звън от църковни камбани се разнесе в столичния район Изгрев от първия и единствен храм, строящият се „Свети Пимен Зографски“. „За пръв път от създаването на район „Изгрев“, на 30 септември т. г. над трите ни квартала прозвуча камбанен звън. Една голяма мечта на жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” е напът да се сбъдне. Строителството, на нашата първа православна църква “Св. Пимен Зографски”, което започнахме в края на 2020 г. с голямо желание и надежди, напредва с много добри темпове. Вчера осветихме и поставихме камбаните на храма“, похвали се и кметът на района д-р Делян Георгиев. Всички, които желаят да помогнат за довършването на първата църква в Изгрев, могат да направите дарение за храма на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София.

Православен свят

Сръбският патриарх с послание срещу домашното насилие

Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените. В своето послание предстоятелят на Сръбската църква нарича жените – майки и сестри, свещени и подчерта, че той ще се постарае да допринесе за това домовете да станат зона без насилие. По неговите думи Христовото слово днес е задушено от насилието. „Някои медии ни показват всеки ден, дори и на ниво забавление, различните форми на насилие за сметка на рейтинга и печалбите. Този феномен е толкова голям, че неволно се излагаме на неговата популяризация“, казва патриарх Порфирий. Според него популяризирането на насилието и липсата на морал в определени медии, кино продукции, вестници и интернет сайтове „се превръща в модел за подражание за новите поколения, създавайки им нова реалност“, казва патриархът.

Албанският архиепископ е на посещение в Полша

Албанският архиепископ Анастасий е на официално посещение в Полша. Той пристигна в страната в сряда и се срещна с Негово Блаженство митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. Албанският архиепископ и митрополит Сава се помолиха за двете поместни православни църкви, както и за мир в света, особено в разкъсваната от война Украйна. Митрополит Сава каза в своето слово, че предстоятелят на Албанската православна църква ще получи почетна докторска степен от Християнската богословска академия във Варшава, като признание за неговата мисионерска дейност в Африка и Албания.

Александрийският патриарх е на посещение в САЩ 

Александрийският патриарх Теодор II извърши своето историческо посещение в САЩ. Той пристигна в сряда в Съединените щати и бе посрещнат от архиепископ Елпидофор от Вселенска патриаршия. Историческото посещение е първото такова на патриарх Теодор от неговата интронизация (2004 г.). Посещението ще продължи седмица и ще включва срещи с местни и религиозни лидери, както и посещение в православни общности в Ню Йорк и Вашингтон.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...