Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените. 

В своето послание предстоятелят на Сръбската църква нарича жените – майки и сестри, свещени и подчерта, че той ще се постарае да допринесе за това домовете да станат зона без насилие. 

По неговите думи Христовото слово днес е задушено от насилието. „Някои медии ни показват всеки ден, дори и на ниво забавление, различните форми на насилие за сметка на рейтинга и печалбите. Този феномен е толкова голям, че неволно се излагаме на неговата популяризация“, казва патриарх Порфирий. Според него популяризирането на насилието и липсата на морал в определени медии, кино продукции, вестници и интернет сайтове „се превръща в модел за подражание за новите поколения, създавайки им нова реалност“, казва патриархът. 

В своето послание патриархът казва, че за „Православната църква всеки човек е създаден по образ и подобие Божие, а най-почитаната от целия човешки род е Майката Божия – Св. Богородица. Какво по-голямо доказателство ни трябва, за да разберем колко много Църквата уважава всяка една жена, сестра и майка като образ на Бога?“

Патриарх Порфирий обърна внимание и на тревожна статистика от съседна Сърбия, в която се оказва, че за последните две години над 40 жени са били убити, а 300 са загубили живота си през последните десет години, вследствие на домашно насилие.

Той заявява, че чувства отговорност и необходимост Църквата да види този проблем във всичките му огромни измерения. Той призова също така свещениците да определят явленията на насилие и да си сътрудничат със социални работници

Чувствам отговорността и необходимостта Църквата да види този проблем във всичките му огромни измерения , подчерта Негово Блаженство. „Аз лично ще участвам в подпомагането на жени, които са намерили убежище от насилието в защитени жилища. Чрез медиите, образователните институции и свои публикации, Православната църква в Сърбия ще се опита да повиши осведомеността и ще допринесе за разкриването и предотвратяването на подобни престъпления и извращения“, каза още патриарх Порфирий. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...