Начало / Uncategorized / Звъннаха камбаните на столичния храм „Свети Пимен Зографски“ в Изгрев

Звъннаха камбаните на столичния храм „Свети Пимен Зографски“ в Изгрев

Звън от църковни камбани се разнесе в столичния район Изгрев от първия и единствен храм, строящият се „Свети Пимен Зографски“. Осветени и въздигнати бяха камбаните в петък.  „На многая лета!“, пожела Борислав Пелов, един от основателите на Инициативния комитет за градежа на църквата.

Храм „Свети Пимен Зографски“ е първият и единствен в този столичен район. Изграждането му започна преди 3 години с полагането на основния камък в градинката до КАТ и всички средства, проекти и строителство са дарения.

„За пръв път от създаването на район „Изгрев“, на 30 септември т. г. над трите ни квартала прозвуча камбанен звън. Една голяма мечта на жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” е напът да се сбъдне. Строителството, на нашата първа православна църква “Св. Пимен Зографски”, което започнахме в края на 2020 г. с голямо желание и надежди, напредва с много добри темпове. Вчера осветихме и поставихме камбаните на храма“, похвали се и кметът на района д-р Делян Георгиев.

Най-голямата църковна камбана е дарена от него и съпругата му, втората по големина от семейство Пелови, а останалите пет са дарени от приятели в памет на покойния кмет на район “Изгрев” инж. Панайот Бончев. Всички, които желаят да помогнат за довършването на първата църква в Изгрев, могат да направите дарение за храма на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София.

Дарителска сметка:

Общинска банка

IBAN- BG80SOMB91301064474201

BIC – SOMBBGSF

Източник: stolica.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...