Начало / Uncategorized / Каква е историята на дървената църква „Преображение Господне“ в Боровец?

Каква е историята на дървената църква „Преображение Господне“ в Боровец?

Храмът „Преображение Господне“ в курорта “Боровец“ е направена изцяло от дърво православна църква. Построена е по идея на общественици, учени и собственици на вили в Чамкория (старото име на “Боровец“).

Има предание, че искрените молитви в храма водят до изцеление на болните, а някои от хората, които са го посетили, твърдят, че след това са се отказали от пороците си. 

“Работейки в държавния архив, попаднахме на много интересни материали, свързани с Боровец и църквата. Оказа се, че тя е строена от българи. Проектант на тази църква е арх. Никола Лазаров“, разказва Любомир Николов, уредник в Историческия музей в Самоков и допълва:

“Изпълнителят, който е предприемач, се казва Петър Пиперков и е от Самоков. Църквата е построена за около година. Средствата са събирани от вилопритежателите в Чамкория, както се е наричал тогава Боровец. В много малък период от време са събрани около 300 000 лева.

Идеята за построяването на такъв храм е още от 1909 г. Вилопритежателите са писали писма до кмета на Самоков с идеята да се построи църква.

Около 1927-1928 г. започва тенденция към модернизиране и преустройство на целия курорт. Искали са Чамкория да се превърна в място, което предлага европейско ниво на гостите си. Предвиждало се е да се направи огромен курортен хотел с фонтан и езеро“.

“Важно е да се каже, че в началото Чамкория е една гора, в която няма нищо.

Общинското управление на Самоков решава да направи курорт в нея. Възниква като летен курорт, след което започват да се практикуват и зимни спортове“, посочва още той.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...