Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 19-25 септември

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 19-25 септември

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 19-25 септември. 

Допълнителни средства за вероизповеданията

Служебното правителството одобри допълнителни разходи за 8,15 милиона лева за основните вероизповедания у нас. 5 милиона лева ще се предоставят на Българската православна църква за капиталови разходи. 800 хиляди лева получава Мюсюлманското вероизповедание, 2,5 милиона лева се дават за ремонт и реставрация на Богословския факултет в София, а 100 хиляди лева – за проектиране и изграждане на православен християнски храм в Република Кипър.

130 години – желязна църква „Св. Стефан“

130 години от полагането на първия камък на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул бяха отбелязани миналата седмица. Основите на желязната църква, както е известна, полага Екзарх Йосиф, за да може българите да имат свой молитвен дом. За кръглата годишнина в уникалния храм беше отслужена света Литургия, отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей. На богослужението присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя призова следващите поколения да пазят храма и да не забравят завета на Стефан Богориди, който подарява имота за храма и издейства строежа му от Османската империя.

Богословските училища са ценни за Църквата

По повод 200-годишнината от основаването на Богословското училище в Арад, Румъния патриарх Даниил е изпратил свой поздравителен адрес до преподавателите и студентите. В своето послание предстоятелят на Румънската църква казва, че в началото на XX век, въпреки трудностите, пред които е била изправена Хабсбургската империя, град Арад постига нещо безпрецедентно – създават се две висши институции в полза на Църквата и румънската култура. Това са първото педагогическо училище (създадено през 1812 г.) и Богословски институт (създаден през 1822 г.). Днешното богословско училище към университета в Арад е наследник именно на този институт, създаден през 1822 г. „Тази годишнина ни напомня, че Църквата винаги се нуждае от ценни богословски школи, които подготвят нови мисионери, посветени на служба на Бога и ближния, в енории, в благотворителни, културни и административни органи на Църквата или в обществото“, подчертава още патриарх Даниил.

Нова книга

От печат излезе книгата „Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII–XIX в.)“ с автор Иванка Гергова. Изследването е издадено от Института за изследване на изкуствата. Постоянните и интензивни двустранни духовни и културни връзки между атонските манастири и населяващите българските земи християни довеждат до появата на един тематичен слой в православното изкуство, включващ „светогорски“ сюжети. В книгата са разгледани реплики на светогорски чудотворни икони, образи на светогорски светци, изображения на чудесата на архангелите в манастира Дохиар в паметници от днешна България. Част от изображенията в книгата се публикуват за пръв път. Поклонническата традиция играе ключова роля за появата на тези произведения – част от тях са донесени от поклоннически пътувания, други са работени от местни майстори, често използвали като модел светогорски гравюри. Книгата е резултат от работа по проекта „Молитвени пътувания на българите през XVIII и XIX в. и изкуство“ с финансиране по проекта BG5М2ОР001-1.001 за изграждане и развитие на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

Нов брой на списание „Светодавец“

През тази седмица излезе септемврийският брой на списание „Светодавец“, в което основна тема е град Мелник и неговите храмове. В броя са поместени и любопитни текстове, свързани с църковната музика, химнографията и духовния живот. Новия брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук. Печатно издание на списанието може да поръчате тук.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...