Начало / Uncategorized / Великотърновският митрополит Григорий освети нов православен храм в Нова Върбовка

Великотърновският митрополит Григорий освети нов православен храм в Нова Върбовка

След близо 30 години разруха в Нова Върбовка отново се чу звън на камбана, съобщава в-к „24 часа“. Запуснатата църква в селото, под чийто полуразрушен покрив молитви няма от 90-те години на миналия век, е изцяло реставрирана и бе осветена от Великотърновския митрополит Григорий.

Обновяването на вековния храм „Св. пророк Илия“, който вече грее и с позлатено кубе, е по инициатива и с дарение на проф.Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ и на Българската минногеоложка камара.

Проф. Вълканов е родом от стражишкото село и никога не е прекъсвал връзката си с него. „Половината църква я намаше, но за два месеца и половина успяха да я направят“, казват местните, за които освещаването бе истински празник. 

„Всичко това можем да направим благодарение на вашата ревност към божия храм, вашата ревност и патриотизъм не само към Отечеството, но и към това хубаво село. Който дарява, от Бога получава много повече и много е по-сладко да дариш, отколкото да вземаш“, обърна се към благодателя митрополит Григорий.

„През 1992 г. тук бе опелото на моя баща. Като видях в какво състояние е църквата, се разплаках“, спомни си проф. Вълканов и допълни: „Мисля, че точно сега имаме страшно много нужда от вяра – вяра в хората, вяра в политиците, вяра в Бога, за да могат хората да живеят по-добре, защото на всички е трудно“. 

Освен обновена църква благодарение на благодетеля в Нова Върбовка имат ново читалище и уредена библиотека. Половин милион е сумата, вложена в новите придобивки. „Старата сграда на читалището е до църквата, но когато дарителят изяви желание да реновира и сграда на читалището, взехме решение на общинския съвет и в сградата на кметството, където е библиотеката, предоставихме още две помещения, които г-н Вълканов с негови средства възстанови. Прехвърлихме и библиотеката, обзаведена с нови стелажи и читалня. Изключително сме благодарни, че има още останали добри хора като него, които по своя воля върнаха живота на храма и читалището“, каза кметът на община Стражица Йордан Цонев.

„Аз съм роден в това село, израснал съм тук, до 8-ми клас съм учил и съм много свързан с това място. Помня в 60-те и 70-те години на миналия век читалището имаше самодеен колектив, оркестър, църквата беше пълна с хора. Но всичко след това абсолютно западна, без поддръжка, без средства. Доста хора след това напуснаха селото. Реших да помогна“, разказа дарителят.

Навремето в селото са живели 3000 човека, сега постоянните му обитатели са 120. А проф. Вълканов се надява, че с новите придобивки Нова Върбовка ще се възроди. Вече са започнали да идват и чужди граждани – има 6 английски семейства и едно африканско. „Хората, започват да си идват, да се връщат, като има църква, читалище, те заслужават“, казва той. Допълва, че изпитва чувства на удовлетвореност, на радост, на изпълнен дълг. 

„Хората които имат възможности трябва да дават, да даряват, да поддържат. Аз това го правя непрекъснато и не само в моето родно село, но на много места – в църкви в Русе, в Бургас, сега в нова църква в кв.“Изгрев“ в София. В Минно-геоложкия университет, където съм председател на настоятелството, даряваме зали, техника, стажантски програми, стипендии. Човек трябва да живее по този начин – да дава“, убеден е професорът. Отварянето на храма „Св. пророк Илия“ и на читалището Николай Вълканов се превърна в общоселски празник.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...