Начало / Uncategorized / Неподдържането на пътя за Рилския манастир го прави опасен, предупреждават за пореден път от Рилската света обител

Неподдържането на пътя за Рилския манастир го прави опасен, предупреждават за пореден път от Рилската света обител

Преди началото на студените месеци от годината, от Рилската света обител отново предупреждават, че пътят до най-големия манастир в България – Рилският, е опасен за участниците в движението заради неподдържането му, информира БТА.

Само преди дни, в края на миналата седмица, дърво се стовари след буря на пътя, на 50 метра от манастира. За щастие, тогава нямаше пострадали, а пътят беше почистен за половин час и то от служители на Светата обител.

„Многократно предупреждаваме, че пътят не се почиства редовно, но резултати няма“, коментира пред БТА игуменът на манастира Адрианополският епископ Евлогий.

Той посочи, че проблемът с поддръжката на пътя е от години. От Светата обител сигнализират постоянно институциите за непочистените канали, пълни с паднали камъни и скални късове, чието предназначение е да отвеждат дъждовната вода от склоновете на планината.

„Течащата по пътното платно вода, създава опасности, особено в периода, когато водата замръзва. Освен, че разрушава пътното платното, това създава и предпоставки за произшествия“, твърдят от Светата обител.

След многобройни сигнали, в началото на лятото беше извършено частично почистване на пътя, от град Рила до манастира.

„За по-доброто и бързо отводняване на пътното платно са почистени водостоците и отводнителни улеи в участъка, а за осигуряване на видимост на шофьорите се извършва косене на тревните площи и премахване на храсти и дървета в сервитута на пътя“, съобщиха тогава за БТА от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), след подадено запитване.

И сега обаче пътуващи в района се оплакват, че отворените обезопасителни мрежи край пътя са предпоставка свличащите се от склона камъни да падат на пътя, а това често налагало пътниците сами да преместват падналите парчета от скали, за да продължат движението си.

От АПИ твърдят, че участъкът Рила – Рилски манастир се обхожда ежедневно и при сигнал за паднали камъни от интензивните валежи дежурните екипи веднага предприемат необходимите действия за почистване на платното.

„Вследствие на обилните дъждове през последните месеци се е налагало многократно почистване на срутили се камъни в отделни участъци от пътя“, твърдят още от пътното управление.

„Почистването през лятото обхвана пътния банкет от страната на река Рилска. Не е почистено обаче от противоположната страна на пътя, в подножието на склона, където има купчини от обрушени камъни и скали. Не се извършва и кастрене на клоните в по-високата част, което принуждава по-високите превозни средства да се движат в средата на пътя, а с това създават предпоставки за пътни инциденти“, казват от Светата обител. „Бурените са пораснали над 1,50 м, на места дори скриват пътните знаци“, твърдят пътуващи по направлението.

Все още не е завършено напълно и полутунелното съоръжение за укрепване и обезопасяване на срутището при 27-и км на пътя.

Предстои полагане на износващия пласт плътен асфалтобетон в участъка на срутището, хоризонталната маркировка и монтирането на новите пътни знаци. Там беше предвидено, след завършване на асфалтовите работи в отсечката, да бъде изградена контролно-измервателна система за проследяване на състоянието на съоръжението в процеса на експлоатацията му и монтирането на стълбове (репери), с помощта на които ще се наблюдават евентуални деформации. Обектът все още не е напълно завършен. Към момента строителството е спряно, а движението в участъка се осъществява в условията на въведена временна организация.

„В участъка на района на новоизградената козирка, където строителството засега е преустановено, почти година личат купищата отпадъци от строителната дейност. Това не е нормално за територия, обявена за охранителна зона на паметниците на културата, подстъп към най-големия ни манастир“, възмущават се служителите на манастира. 

По повод многобройните сигнали, областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски инициира среща с директора на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова. Тя е уверила, че пътят се поддържа и обезопасява стриктно, а договорът на фирмата, изпълняваща дейности по поддръжката на пътищата, изтича в края на септември, разказа пред БТА областният управител Александър Пандурски.

Неразплатените дейности се очаква да бъдат прехвърлени на следващата фирма. От пътното управление в Кюстендил са заявили още, че имат предвид и оформянето на короните на дърветата, надвиснали на пътя, но възлагането на тези дейности предстои да се осъществи след подписване на нов договор и наличие на финансов ресурс. „Дейностите по поддръжката на пътищата на територията на областта се възлагат на фирма, с която има сключен договор, при осигурен финансов ресурс“, твърдят още от Областното пътно управление. 

„На този етап не можем да чакаме резултати и по отношение на довършването на полутунелното съоръжение от т.нар. „инхаус проекти“, за които решение ще се чака от следващо Народно събрание“, каза пред БТА областният управител Пандурски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...