Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Богословските училища са ценни за Църквата

Патриарх Даниил: Богословските училища са ценни за Църквата

По повод 200-годишнината от основаването на Богословското училище в Арад, Румъния патриарх Даниил е изпратил свой поздравителен адрес до преподавателите и студентите, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr.

В своето послание предстоятелят на Румънската църква казва, че в началото на XX век, въпреки трудностите, пред които е била изправена Хабсбургската империя, град Арад постига нещо безпрецедентно – създават се две висши институции в полза на Църквата и румънската култура. Това са първото педагогическо училище (създадено през 1812 г.) и Богословски институт (създаден през 1822 г.). Днешното богословско училище към университета в Арад е наследник именно на този институт, създаден през 1822 г. 

Патриарх Даниил казва, че „духовните ценности, преподавани в това училище по православно богословие, са още по-необходими, като се има предвид тенденцията на секуларизация в съвременното румънско общество“. 

„Тази годишнина ни напомня, че Църквата винаги се нуждае от ценни богословски школи, които подготвят нови мисионери, посветени на служба на Бога и ближния, в енории, в благотворителни, културни и административни органи на Църквата или в обществото“, подчертава още патриарх Даниил. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...