Начало / Uncategorized / Бяха отбелязани 130 години от полагането на първия камък на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

Бяха отбелязани 130 години от полагането на първия камък на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

130 години от полагането на първия камък на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул бяха отбелязани във вчерашния неделен ден. Основите на желязната църква, както е известна, полага Екзарх Йосиф, за да може българите да имат свой молитвен дом.

За кръглата годишнина в уникалния храм беше отслужена света Литургия, отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей. На богослужението присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя призова следващите поколения да пазят храма и да не забравят завета на Стефан Богориди, който подарява имота за храма и издейства строежа му от Османската империя.

„Неслучайно тази църква „Свети Стефан” я наричат майката на всички български църкви. От тук тръгва най-новата ни българска история.

Онова, което трябва да запомним са думите на Стефан Богориди, най-големият благодетел и дарител, който казва, че този църковен храм, този храм трябва да се пази от българите. От българите в Истанбул и от техните синове. И тази памет и това послание трябва да помним и днес“, заяви тя. Вицепрезидентът благодари на всички, които се включиха във възстановяването на Желязната църква – турската държава, на България, на дарителите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...