Начало / Uncategorized / Открита бе новата учебна година в Софийската духовна семинария

Открита бе новата учебна година в Софийската духовна семинария

На 14 септември – Кръстовден, беше открита новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, съобщиха от духовното училище.

Светата Литургия за празника оглави Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий, ректор на Семинарията.  В съслужение с архиерея бяха заместник-ректорът архимандрит Мелетий Спасов,  ефимерият свещ. Козма Поповски,   протойерей Методи Корчев, протойерей Михаил Хаджиев, секретар на Великотърновска епархия, протойерей Георги Янъков, протойерей Станко Дидов и дяконите Слави Спасов и Константин Атанасов.

Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят и посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. По традиция в първия ден след ваканцията на певческия клир застанаха семинаристите от 12 клас.

В края на св. литургия епископ Пахомий поздрави вярващите и учениците на Семинарията със слово на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски  Неофит.  На свой ред ректорът отправи поздрав и благословение към започващите своето обучение ученици от осми клас и курсистите от първи паралелен курс.

Той им пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревностни в усвояването на преподаваните знания и да не пестят усилията си в ученето.

След поздравителните слова бе извършен празничен водосвет.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...