Начало / Uncategorized / Открит бе Деветият международен симпозиум на новозаветните учени във Варна

Открит бе Деветият международен симпозиум на новозаветните учени във Варна

На 12 септември 2022 г. беше открит Деветият международен симпозиум Изток-Запад на новозаветните учени, посветен на темата: „Апостолство/апостоличност и мисия на Църквата според Новия Завет и ранните християнски писания“ Варненска и Великопреславска митрополия, съобщава.

Организатори на библейската конференция, която се провежда в морската ни столица са Комитетът за връзка с Източна Европа (EELC – The Eastern European Liaison Committee) на SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas), и Богослофският факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“. SNTS е академично общество, основано през 1938 г. с цел насърчаване на изучаването на Новия Завет в международен план.[1]

Деветият международен симпозиум се провежда в периода от 11-ти до 17-ти септември в конферентната зала на хотел „Корал“, курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Организационният комитет се състои от проф. Карл-Вилхелм Нибур, проф. Тобиас Никлас, проф. Христос Караклис, проф. о. Козмин Прикоп. В конференцията участват учени от България, Германия, Америка, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Полша, Латвия, Хърватска, Русия, Украйна, Франция.

Библейската конференция беше открита с приветствие от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, прочетено от иконом доц. д-р Теодор Стойчев, преподавател в специалността „Теология“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Последваха и официални обръщения от организаторите доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и проф. д-р Тобиас Никлас, президент на Комитета за връзка с Източна Европа (EELC), който подари на митрополит Йоан трудът History and Theology in the Gospels[2] от Седмия международен симпозиум, проведен в Москва през 2016 г. Председател на откриването и на първите два доклада беше проф. д-р Иван Желев.

„Почитаеми организатори, участници и гости на Деветия международен симпозиум на новозаветните библеисти, с духовна радост и дълбоко уважение приветстваме с „Добре дошли!“ всички вас в слънчевата и гостоприемна престолнината на Варненска и Великопреславска епархия! За нас, като епархийски митрополит, е висока чест да изберете именно нашия град, който е не само морската столица на България, но и епархийски център с апостолски произход и хилядолетна богата история.

Нека дните ви тук бъдат благословени и запомнящи се за всекиго от вас, а плодовете от взаимното общение и съвместната ви работа тук да украсят още повече новозаветната библеистика, която е основоположна дисциплина и фундамент на всяко богословие. Нека Духът на Премъдростта да ви упътва и просветлява във всяка истина – така, както нашият Господ и Спасител Иисус Христос някога беше отворил умовете на Своите апостоли – „за да разбират Писанията“ (Лука 24:45).

Темата, на която сте избрали да посветите настоящия симпозиум, е вечно актуална и важна за светата Църква. Църквата, която е „апостолска“, както изповядваме в Символа на нашата вяра, е такава не само защото е основата върху фундамента на светите апостоли, но още и защото също като тях е призвана, във всяко време и на всяко място, да благовести Евангелието на Царството Божие и да събира в себе си такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Тази нейна първа и най-важна задача е особено актуална днес, в началото на третото християнско хилядолетие, когато духът на отстъплението е вероятно по-силен от всякога.

Ето защо, бъдете верни на призванието си и всеотдайни във вашите трудове, защото светата Църква има нужда от вас и от плодовете на вашите богоблагословени усилия.“ – прозвуча от приветствието на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, прочетено в превод на английски език от иконом доц. д-р Теодор Стойчев.

Международният симпозиум Изток-Запад на новозаветните учени се провежда от 1998 г. насам[3], а негови домакини са били страните Румъния, Русия, Сърбия и България. Тази година той се провежда за втори път в нашата страна, като Вторият международен симпозиум е проведен в Рилската света Обител през месец септември 2001 г.

[1]  https://snts.online/

[2]  https://www.mohrsiebeck.com/uploads/tx_sgpublisher/produkte/leseproben/9783161595592.pdf

[3]  http://snts.international/eelc-east-west-symposia-and-publications/

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...