Начало / Uncategorized / Празнично богослужение в Благоевград за празника на св. Симеон Стълпник

Празнично богослужение в Благоевград за празника на св. Симеон Стълпник

Втори храмов празник отбелязва в деня, в който се почита св. Симеон Стълпник, църквата „Свети Димитър“ в благоевградския квартал „Струмско“. Празничната служба бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, съобщи БТА. 

По традиция всяка година, още от стари времена, в храма в квартал „Струмско“ се почита паметта на св. Симеон Стълпник, каза за БТА митрополит Серафим. Предание разказва, че през 12-13 век на това място е имало манастир, посветен на светеца. Тъй като преданието се е запазило сред местното население, всяка година  на 1 септември в църквата в благоевградския квартал се отбелязва втори храмов празник, посветен на св. Симеон Стълпник. 

Преди няколко години храмът „Св. Димитър“ е разширен чрез допълнително застрояване и в южното разширение е изграден параклис, посветен на св. Симеон, а старата традиция архиерейското богослужение на този ден да е в храма в квартал „Струмско“ бива продължена, посочи митрополит Серафим.

За св. Симеон Стълпник Неврокопският митрополит посочи, че е удивителен светия, положил началото на особен вид подвижничество в църквата – стълпничеството. Монасите се отделят в пустинно място, където се отделят от света в малки, тесни и високи кули, наречени стълбове, с малко стълбище и килия, където да пребивават и да се молят денонощно. 

Свети Симеон е живял 80 години на такъв стълб и почива на възраст над 100 години, допълни митрополит Серафим. Той посочи, че светецът е проявявал изключително търпение, но и изключителна любов и грижа към хората, които са отивали в подножието на неговия стълб, за да ги поучава и наставлява. 

Митрополит Серафим отправи каза още „да имаме молитвите на св. Симеон, да бъде наш закрилник и не само да се удивляваме на такива подвизи, но и да помислим какво можем да направим ние да се издигнем малко повече“. Може би няма да построим и ние като него стълб, на който да се качим да живеем, но в духовен смисъл можем да изпълняваме Божиите заповеди и да израстваме духовно, допълни митрополит Серафим. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...