Начало / Uncategorized / Видин посрещна мощите на св. Лука Симферополски

Видин посрещна мощите на св. Лука Симферополски

Стотици миряни се поклониха и помолиха за здраве пред  мощите на св. Лука Симферополски във видинския храм „Св. Димитър“, съобщава БТА.

По молба на Видинският владика Даниил реликвата, която вече бе в Неврокопска, Варненска и Великопреславска епархия, бе донесена  преди ден за поклонение на вярващите във Видинска епархия. Мощите на св. Лука Симферополски, със светско име  Войно-Ясенецки, един от най-големите светци на Православната църква през 20 век бяха  посрещнати  в катедралния храм „Св. Димитър“ и бе отслужено празнично вечерно богослужение. 

Днес – 1 септември, когато се отбелязва началото на Църковната нова година, в катедралния храм на Видин бе отслужена архиерейска света Литургия, която бе водена от видинският владика Даниил, в съслужие със свещеници от епархията. Светите мощи ще останат за поклонение в храма през целия ден, каза за  БТА Видинският митрополит Даниил.

Светите мощи ще бъдат за поклонение  в храмовете на Видинска епархията до 11 септември. Програмата за посещението и богослуженията в различните населени места в епархията може да се види на официалната Фейсбук страница на  Видинска митрополия.

Свети Лука изповедник, архиепископ Кримски и Симферополски,  е роден на 27 април 1877 г. в гр. Керч, Кримски полуостров. Той е известен като Светителя–хирург. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, автор на книги на медицинска и духовна тематика, сред които се откроява неговият труд „Дух, душа и тяло“. Той се счита за покровител на медицината, свързаните с нея естествени науки и най-вече на хирургията. Вярва се, че молитвата пред иконата му помага на лекарите преди тежки операции, както и на болните, на които предстои хирургическа интервенция. 

Св. Лука (Войно-Ясенецки ) умира на 84 години на 11 юни 1961 г. в деня на Всички светии. След канонизацията му през 1995 г. мощите му са пренесени в Свето-Троицкия събор в Симферопол, пише в Житието на светеца.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...