Начало / Uncategorized / Увеличават се средствата по договорите за ремонт на храмовете

Увеличават се средствата по договорите за ремонт на храмовете

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помогне на Българската православна църква да се възползва от методиката за индексация на цените в строителството, така че проектите за реновиране на православни храмове в страната, които се финансират със средства от европейските програми, да не са застрашени.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с Видинския митрополит Даниил, който е и председател на работната група по европейските проекти на Светия Синод.

За целта ще се предложи текст, с който се разрешава възложители на проекти по процедури за определяне на изпълнител с публична покана от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които не са възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки, също да са допустими за индексацията, а не само проектите, които се изпълняват след процедури по Закона за обществените поръчки. 

Арх. Шишков увери, че до края на тази седмица ще приключи работата на комисията с представители на всички министерства, която разработва методиката.

Веднага ще бъде качена за обществено обсъждане в рамките на 14 дни, след което МС ще трябва да я одобри. Според министъра методиката ще е факт до един месец.

Министър Шишков се поинтересува и за състоянието на пътя до Рилския манастир. Стана ясно, че тунелът, с който бе укрепено голямото свлачище преди Светата обител, все още не е завършен – липсва износващия пласт асфалт, а строителната площадка не е почистена от отпадъци. Друг проблем за района е новоактивирало се свлачище и недоброто състояние на общинския път от Рилския манастир до Кирилова поляна. Арх. Шишков се ангажира да провери процедурите и да посети района на място, за да се запознае лично със състоянието на инфраструктурата.

Източник: 24chasa.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...