Начало / Uncategorized / Ремонтът на видинския храм „Св. Димитър“ стартира от септември

Ремонтът на видинския храм „Св. Димитър“ стартира от септември

През септември се очаква да стартира ремонтът на катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин. 

В момента тече избор на изпълнител, след като преди две седмици Националният институт за паметниците на култура одобри проекта, съобщи Видинският митрополит Даниил: „Очакваме да получим готови оферти, да се подбере изпълнител за ремонт на катедралата и да се надяваме септември месец да стартира ремонтът. В момента тече процедурата за избор на изпълнител. Има компрометирани участъци по покрива, има пробойни по ламарината, също така фасадата на куполите се нуждае от ремонт и оттам ще се започне. После на вътрешните куполи, които са зидани, ще се обърне внимание, защото имат сериозни повреди. След това, ако останат средства, фасадата външно. Основно на този етап е това, иначе проектът предвижда и подмяна на пода в олтара, на ВиК, на цялата електрическа инсталация. Но поначало ще се съобразим с най-належащите неща и ще започне с това и вече нататък, докъдето се успее“.

Митрополитът посочи и вече изпълнените възстановителни дейности на църкви в епархията. „Приключиха ремонти, които бяха започнали през миналата година. Окончателно приключи ремонтът в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Цар Петрово. В Дунавци също от миналата година имаше някои довършителни работи, които завършиха в началото на тази година. До момента са извършени пълни ремонти на покривите на две църкви – „Св. Георги“ в Берковско, и „Св. Петър и Павел“ в село Кутово, частичен ремонт на покрива на църквата „Св. Троица“ в Неговановци. Там се изправиха кръстовете по куполите. В Сланотрън в църквата „Успение Богородично“ продължава ремонтът от миналата година, там малко по-бавно вървят нещата, но се върши добра работа и се надяваме да приключим тази година“.

100 000 лева са вложени досега в ремонтите на храмове във Видинска епархия. 124 000 лева от субсидия и собствени средства е струвало обновяването на църкви в различни населени места през миналата година. След постъпването на офертите за катедралата ще се планира кои ремонти да продължат и дали ще се наложи пренасочване на средства за най-големия храм в епархията. Припомняме, че миналата пролет за ремонт на видинския храм „Св. Димитър“ МС отпусна 950 000 лева.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...