Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 22-29 август

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 22-29 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 22-29 август. 

Помощ за Зографския манастир

„Взе се решение за помощ към Света Гора и нашия манастир в Атон от 3,5 млн. лв. – Зографският манастир „Свети великомъченик Георги Зограф. След пожара в източното крило всичко остана на ниво намерения“, заяви министърът на културата Велислав Минеков. По думите му това крило се нарича Банското крило. Повече може да прочетете тук.

Промени в Наказателния кодекс

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С проекта за промени се въвеждат по-тежки наказания и за други престъпления освен убийство и телесни повреди, когато са извършени по расистки или ксенофобски подбуди – отвличане; противозаконно лишаване от свобода; принуда; закана; следене; обида; оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник; противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ; подбуждане към извършване на престъпление и палеж, допълват от министерството.

Ремонтът 

Ремонтът на пътя до манастира „Света Петка“, известен още като Клисурския манастир, тече в срок. Това посочи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на 3,3 -километровия път. От Столичната община ще реновират и пътя от Банкя до разклона за манастира. Той не е ремонтиран от десетилетия. „Взехме решение, че ще направим ремонт и на участъка, който тръгва от Банкя и върви до манастира „Света Петка“. Той е малко повече от един километър и е в много тежко състояние. Ремонтът ще бъде много труден, защото няма обходен маршрут. Движението ще бъде в едната лента със светофар“, каза кметът. Ремонтът е предвиден да започне в началото на септември и да приключи до края на годината. 

Духовно тържество във Варна 

Десетки миряни и свещеници от епархията посрещнаха в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна мощите на свети Лука, архиепископ Кримски и Симферополски. Частицата от мощите на светеца остана за поклонение във Варненската епархия до 26 август. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...