Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 15 – 21 август

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 15 – 21 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 15 – 21 август. 

Успение на Пресвета Богородица

Започваме тазседмичният ни информационен бюлетин с празника Успение на Пресвета Богородица, който бе основен фокус в информационния новинарски поток миналата седмица. Във всички храмове и манастири на Българската православна църква бяха отслужени празнични богослужения, а Българският патриарх Неофит отправи в свое послание, в което каза: „Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство! Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род – нещо, което с болка и свити сърца наблюдаваме с месеци и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Бога„. 

Обновяване на храмове

През изминалата седмица ви съобщихме за три храма, които бяха възстановени, обновени и ремонтирани. В Кюстендил Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи празнична св. Литургия в храм „Успение Богородично“. Църквата беше укрепена и основно ремонтирана през последната година със средства, отпуснати от Министерски съвет през месец февруари миналата година. По този повод гост на откриването беше бившият премиер Бойко Борисов, чието правителство отпусна над 1 000 000 лв. Любопитен факт е, че храмът е построен 1816 година, но на неговото място е имало средовековен храм на името на св. Николай. 

Лятно почистване, частично възстановяване на фасадата и пребоядисване бе извършено на храма „Св. Архангели“, намиращ се на територията на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, съобщават от академията. В края на 2022 г. с мероприятие във Военната академия ще бъдат отбелязани 125 години от освещаването на храма.

От миналата седмица стана ясно, че започва външен ремонт на църквата „Свети Атанасий“ в Куртово Конаре. Средствата за целта са осигурени, те са около 60 000 лв. от общината, а 15 000 лв. – от дарител. За 7 години на територията на община Стамболийски са изградени 2 нови църкви в селата Йоаким Груево и Триводици, ремонтирани са 2 други – в кв. „Полатово“ и Ново село, дарени са и 2 параклиса. 

Посрещане на свети мощи

Духовна радост за християните от Неврокопска епархия. През миналата седмица бяха посрещнати светите мощи на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), който е известен със своето чудотворство. Мощите бяха за поклонение в Гоце Делчев, Петрич и Сандански. Предстои да бъдат посрещнати и в още епархии на Българската православна църква – Варненската и Великопреславска епархия и Видинска. 

In Memoriam

За Доростолския митрополит Амвросий си спомнихме миналата седмица, когато на 18 август се изпълниха 2 години от неговата кончина. В Доростолска епархия бяха отслужени заупокойни богослужения от Доростолския митрополит Яков и Русенския митрополит Наум. 

На 15 август ни напусна и г-жа Мария Зъбова празничен звънар при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Тя се открояваше с доброта, вяра и християнско отношение към ближните си. За нея може да прочетете повече тук.

Нов брой на списание „Светодавец“

В събота излезе в онлайн вариант, а скоро и в печат, августовския брой на православното списание „Светодавец“. В този брой са поместени интересни и любопитни текстове, както за Майката Божия, така и за монашеството, песнопенията и християнската любов. Броят може да разгледате, прочетете онлайн и поръчате на хартия – тук

Нов брой на подкаста „Духовни полета“ 

За агресията сред учениците и подрастващите, както и за празника Успение на Пресвета Богородица говорят в новия брой на подкаста „Духовни полета“ Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова. В поредицата изнесени студия ще може да научите любопитни и интересни коментари по актуални обществени теми. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...