Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Джендърните стереотипи – Православен поглед“

Излезе от печат книгата „Джендърните стереотипи – Православен поглед“

От печат излезе книгата „Джендърните стереотипи – Православен поглед“ с автор Бисер Божков. 

Книгата е посветена на актуални въпроси на съвременната християнска нравственост и социална етика, които се разглеждат през призмата на някои актуални църковни позиции в областта на семейната етика и съпружеските отношения. Тя разглежда също отговорното родителство и пастирските грижи за духовните устои на християнския брак.

В изследването се разглеждат редица предизвикателства на джендърните идеи пред семейните отношения и съпружеството, както и проблеми на нравственото възпитание на децата, подрастващите и младежите. През последните години Църквата прие за свой дълг да обърне внимание на обществото и държавните институции, чрез някои свои официални позиции и становища, върху някои фундаментални истини на православното учение за човека и семейството като посочи рисковете от узаконяване на някои съвременни спорни и дискусионни теории за човешката сексуалност и семейството. Става въпрос за стереотипи на индивидуалната и социо-културна идентичност, които са свързани с постмодерната джендърна теория и идеология.

Всички тези интересни и актуални проблеми, свързани със съвременната джендърна теория и с християнския отговор на Църквата са разгледани в интердисциплинарна светлина в книгата на Бисер Божков. Тя ще бъде полезна както за студенти от различни хуманитарни специалности, практикуващи юристи, така и за всеки читател, които проявява интерес към тази съвременна актуална проблематика в богословска, църковна, социално-психологическа и юридическа перспектива.

Доц. д-р Костадин Нушев, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Книгата струва 14 лв. и може да бъде поръчана от книжарница Librum – тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...