Начало / Uncategorized / Извършено бе обновяване на фасадата на храм „Св. Архангели“ във Военната академия в София

Извършено бе обновяване на фасадата на храм „Св. Архангели“ във Военната академия в София

Лятно почистване, частично възстановяване на фасадата и пребоядисване бе извършено на храма „Св. Архангели“, намиращ се на територията на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, съобщават от академията. 

Издигната и осветена в края на XIX век, през 1906 г. църквата е официално наименувана „Св. Архангели“. В продължение на десетилетия православният храм е огнище на духовно и на патриотично възпитание, а подир Първата световна война в него е увековечена паметта на възпитаниците на Военното училище, загинали във войните за национално освобождение и обединение (1912-1918 г.). След края на Втората световна война, когато в България се установява комунистическо управление, църквата престава да функционира в качеството си на религиозно средище.

В началото на XXI век е извършена реставрация на храма и неговата дейност е възстановена, като той отново се превръща в място за упование и за отдаване на почит. 

В края на 2022 г. с мероприятие във Военната академия ще бъдат отбелязани 125 години от освещаването на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...