Начало / Uncategorized / Човекът, накарал камбаните да се молят

Човекът, накарал камбаните да се молят

„Отиде си жената, която караше камбаните да се молят“, това каза в своето възпоменателно слово Тивериополският епископ Тихон за г-жа Мария Зъбова, празничният звънар на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. 

Баба Мария, както ние по-младите я наричахме, бе скромен и дипломатичен човек, изпълнен с християнски добродетели, сред които се открояваха смирението и добротата. Тя почина в деня на Успението на Божията Майка, на своя имен ден, а почти половината й живот е свързан с Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Тя пристъпва прага на храм-паметника през 1950 г., когато става хористка при смесения хор на катедралата. Служението й в храма започва при светителството на Българския патриарх Кирил, продължава по времето на Българския патриарх Максим и завърши при светителското на Българския патриарх Неофит.

Повече от тридесет години тя е и празничен звънар в катедралата. За нея бяха правени редица репортажи, а с нея не малко интервюта, в които говореше за Бога, за звъна на камбаните и за своя път към Църквата. Под мелодията на битите от нея камбани за чествани редица знакови и исторически празници и събития на Българската православна църква. Камбаненият звън оглася празнично канонизацията на светите Баташки и Новоселски мъченици, както и канонизацията на св. Серафим Софийски. Изпод нейните ръце прозвучава и траурният звън за кончината на Българския патриарх Максим, а след това празничният за избора на новия предстоятел на родната ни Църква – Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Изборите на митрополитите на Св. Синод, празничните литургии, отбелязването на големи годишнини и изобщо в богослужебния живот на Патриаршеската катедрала участва скромно и тихо баба Мария Зъбова. Стотиците стъпала на камбанарията на най-голямата у нас катедрала не я спираха да се качва и да възвестява, както Възкресението Христово, така и Рождеството на Спасителя. 

Мария Зъбова остави своя отпечатък в историята на Патриаршеската катедрала и даде на Бога и Църквата това, което можеше – чистият звук на камбанения звън. През 2016 г. Негово Светейшетво патриарх Неофит награди баба Мария с грамота за плодотворни църковни заслуги.

Вечна да бъде паметта й!

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...