Начало / Uncategorized / Отслужено бе опелото на Мария Зъбова, празничен звънар при Патриаршеската катедрала

Отслужено бе опелото на Мария Зъбова, празничен звънар при Патриаршеската катедрала

В деня на успението на св. Йоан Рилски в храм „Св. Архангел Михаил“, намиращ се в Малашевските гробища, бе отслужено опелото и погребението на празничния звънар при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ г-жа Мария Зъбова, съобщи Официалният сайт на Св. Синод

Заупокойното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон в съслужение със свещеник Йосиф Стоименов и протодякон Александър Нешев. 

В края на богослужението епископ Тихон говори за живота на Мария Зъбова, като подчерта, че в живота си е показала на дело християнската любов, изразяваща се в нейната доброта. Епископът подчерта, че тя до сетните си сили биеше камбаните на Патриаршеската катедрала.

Мария Зъбова е родена на 26 май 1929 г. Завършила е френски колеж в Пловдив. По образование е математик – педагог и преподавател по математика. Майка на 3 дъщери, от които има 5 внука и 5 правнука. От 1943 г. започва да пее в хора на руската църква „Св. Димитър“ в Пловдив, а по-късно – в катедралния храм „Св. Марина“.

През 1950 г. идва да следва математика в София и става хористка в „Св. Александър Невски“. Години по-късно проявява интерес и започва да се учи да бие камбаните. Няколко десетилетия бе празничният звънар на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, който оповестява началото и края на всяка света Литургия и на по-важните църковни служби и събития.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...