Начало / Uncategorized / Катедралният храм в Кюстендил бе обновен

Катедралният храм в Кюстендил бе обновен

С литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, беше осветен обновеният централен храм „Успение Богородично“ в Кюстендил.

Храмът отбелязва днес патронния си празник. Църквата „Успение Богородично“ беше укрепена и основно ремонтирана през последната година със средства, отпуснати от Министерски съвет през месец февруари миналата година. По този повод гост на откриването беше бившият премиер Бойко Борисов, чието правителство отпусна над 1 000 000 лв.

Епископ Поликарп поздрави г-н Бойко Борисов и му благодари за всичко, което е направил като министър-председател на Република България за подпомагане на църковното-народно дело от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Празникът продължи с водосвет на градския площад, където се проведе празникът „Панагия“.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за Божията майка, за нейното Успение и радостта от това, че тя се удостой да стане майка на целия човешки род. Той призова всички да обърнат своя поглед към нея и да знаят, че винаги когато се обърнат с молитва към нея, тя ще чуе молението им и ще побърза да го изпълни.

Епископът благодари в своето слово на всички отци взели участие в тържествената света Литургия, на всички потрудили се за ремонта на храма и на верния народ, който с особено вълнение показва своята любов към Света Богородица.

„Храма е построен 1816 година, но на неговото място е имало средовековен храм на името на Св. Никола“, разказа архимандрит Иссак – Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Той посочи, че стенописите са пет слоя.

Снимка: Софийска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...