Начало / Uncategorized / Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, когато се чества празникът Успение на Пресвета Богородица, съобщава БТА.

Експозицията ще бъде подредена в Културен център „Тракарт“, съобщава Държавният културен институт към Министъра на външните работи.

Тя е нов визуален проект, реализиран от екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Държавен културен институт към МВнР.

В 24 пана експозицията показва църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви: освен от редица български манастири са включени снимки и информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир – Гърция, Манастир Студеница – Сърбия, Манастир Савина – Черна гора, Манастир „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан – Албания, Бигорски манастир –  Северна Македония.

В постерите се описва историята на всяка обител, биографията на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и тези на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. След успешното премиерно представяне на изложбата в Женева, Венеция, Белград, Скопие, Берат- Албания, Минск, Мидранд – РЮА, тя гостува и в Пловдив.

Събитието се организира в партньорство между Културен център „Тракарт“ и Държавен културен институт към МВнР. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...