Начало / Uncategorized / Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ в Будапеща продължи един месец, съобщава БТА.

Дейностите бяха поверени на екипа на иконографа-реставратор Андрей Василев Крясков и негови колеги художници и реставратори. Бяха извършени реставрационни дейности по всички икони, като са взети проби и са почистени със специални препарати и химикали. Направени са и необходимите ретуши, укрепвания по живописния слой и са защитени с два слоя лак, който да послужи за бъдещето им съхранение.

„Извършена е цялостна дезинфекция и дезинсекция на иконостасната преграда, а всички повредени части от дърворезбата и дървениите бяха възстановени, запълнени са всички дупки от прояжданията на дървояди“, допълва Андрей Крясков пред телеграфната агенция. 

Свалени са всички слаби части от боядисаните покрития, в последствие са възстановени в оригиналния и първичния вид на иконостаса – в бял цвят. Боята е с тефлоново покритие, тоест предпазва иконостаса от запалване. Всичките дърворезби и кантове на иконостаса са покрити с няколко пласта италианска каратова позлата, за да се подчертае красотата и дърворезбите ѝ. 

Също така са поставени обратно на мястото им, както са били в оригинал, двете фигури на Св. Йоан Богослов и Св. Богородица, за да се оформи венчалният ред на иконостаса.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...