Начало / Uncategorized / Концерт събира средства за ремонт на църквата в Боженци

Концерт събира средства за ремонт на църквата в Боженци

Млади  артисти изнесоха благотворителен концерт за набиране на средства за ремонт на църквата в село Боженци, съобщава БНР.

Храмът в архитектурно –историческия резерват край Габрово, който отваря врати за миряните в събота и неделя, се нуждае от обновяване на покрива. Църковният храм „Свети Пророк Илия“ е строен през 1839 година на най-високото място в Боженци.

Историята на храма гласи, че известният местен търговец Иван Топала за издигането на храма издействал разрешение от турската власт, благодарение на лечителските си способности. Дарил и мястото, а за градежа жителите на селото се надпреварвали да даряват и да помагат.

Каменните стени са здрави, но покривът се нуждае от обновяване.

Млади артисти, сред които Ивелина Рашкова, наследник на стар Божанкалийски род, решават  да изнесат благотворителен концерт за набиране на средства. На празника Преображение Господне те изпълниха популярни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини и Верди.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...