Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 август. 

Преображение Господне

Основен фокус през изминалата седмица бе честването на празника Преображение Господне. В храмовете и манастирите на Българската православна църква бяха отслужени празнични богослужение. За един манастир и един храм, носещи името на големия Господски празни може да прочетете тукБългарският патриарх Неофит отправи и свое послание по повод празника, в което каза, че „на фона на всичко това празникът на светото Преображение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос е за нас като глътка свеж въздух, която поне за миг ни освобождава от мъчителните въпроси и усещането за безизходица, като отвръща погледа ни от земното и многобройните проблеми, пред които сме изправени, и издига духовния ни взор нагоре, към светлината и висините, към обещаното ни последно и вечно Отечество, в което с любов ни очаква Преобразилият се днес на планината Тавор Спасител“. Цялото послание на предстоятеля на БПЦ-БП, разбира се може да прочетете тук.

Дарителска кампания

През изминалата седмица ви разказахме и за две дарителски кампании за възстановяването на един храм и на едно неделно училище. В село Голема Раковица започнаха дарителска кампания за опазване на храма си. Повече може да прочетете тук. Дарителската кампания за неделното училище в с. Лешница не е нова, но продължава. Към момента вече е сложен покривът на сградата, но от вътре има още какво да се работи. Запознайте се с историята на храма, като и с кампанията тук.

Откритие

През миналата седмица ви съобщихме, че израелски войници откриха манастир на 1500 години по време на учение близо до град Шохам в централната част на страната. Части от византийската обител са намерени още през 2002 г., но са затрупани с пръст отново с цел да се защити находката. Повече за откритието може да прочетете тук.

Честване

За провели се църковни тържества в Албания ви съобщихме същ миналата седмица. Те бяха по повод 30-годишнина от интронизацията на Албанския архиепископ Анастасий. Архиепископ Анастасий в продължение на 30 години, заедно със своите сътрудници и съработници, въпреки трудностите и изпитанията успя да възстанови и възроди православната вяра в Албания. В страната бяха възстановени бяха множество храмове и манастири. Множество албанци се завърнаха към православната вяра.  За дейността на архиепископ Анастасий може да прочетете тук.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...