Начало / Uncategorized / Египет отваря реставрирания храм, в който са пребивава ли Св. Богородица и св. Йосиф с Младенеца

Египет отваря реставрирания храм, в който са пребивава ли Св. Богородица и св. Йосиф с Младенеца

Египетските власти официално откриха още една спирка от “Пътя на Светото семейство в Египет” – обновения храм “Света Богородица” и манастира към него на възвишенията Габал ал Таир в област Миня, на 260 километра южно от Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”, цитиран от БТА.

Църквата е построена от майката на римския император св. Константин Велики св. Елена през 328 година. 

След четири години на реставрация и изграждане на инфраструктура, свещеното за християните място отново е отворено за поклонници и туристи. Храмът се издига върху Планината на птиците, каквото е значението на Габал ал Таир на арабски, откъдето се разкрива просторна гледка към долината на Нил с грижливо обработените й нивя и красиви палмови горички. 

Смята се, че Св. Богородица, св. Йосиф и малкия Иисус са останали в Габал ал Таир в продължение на три дни. В търсене на убежище от жестокостта на Ирод, те прекарват в Египет няколко години, като изминават 3500 километра. 

Министърът на туризма и на паметниците на културата Халед ел Анани, който присъства на церемонията по откриването, заяви, че бягството на Светото семейство в Египет е превърнало страната в едно от най-свещените за християните места в света.

“Пребиваването на Светото семейство в Египет има голямо историческо и религиозно значение за египтяните…” отбеляза Анани. 

Туристическото ведомство инвестира шестдесет милиона египетски лири в разработването на маршрута, който започва от Северен Синай и достига на юг до Асют, като включва двадесет и пет свети места в осем области. За възстановителните и строителните работи в Габал ел Таир са заделени 7,5 милиона лири. 

В края на май т.г. египетските власти откриха обновените манастири в долината Уади ал Натрун, където Светото семейство също е пребивавало. Сред останалите спирки по маршрута им са Дървото на Дева Мария и църквата “Св. Сергий” в Кайро и манастирът Ал Мухарак в област Асют, където Св. Богородица, св. Йосиф и Младенецът Иисус са живели в пещера повече от шест месеца. 

Египет има за цел “Пътят на Светото семейство” да стане част от глобалната карта на религиозния туризъм.

Осъществяването на проекта започва през 2018 г., след посещението година по-рано на папа Франциск в Египет и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...