Начало / Uncategorized / Махат сергиите край Бачковския манастир

Махат сергиите край Бачковския манастир

Всички сергии и павилиони по пътя, водещ към Бачковския манастир, ще бъдат преместени на друго място. Това ще се случи по проект на Светата обител. Идеята се посреща добре и от търговци, и от туристи, съобщава сайтът plovdiv24.bg.

От години всички поклонници и туристи, за да стигнат до манастира минават покрай павилиони и сергии, предлагащи сувенири и храни.

„Неудобно е наистина, две коли не могат да се разминат“, заяви пред БНТ Мими Налбантова, търговец.

Покрай пътя има около 100 сергии и заведения. Предстои това да се промени. 

„Идеята, която братството на Светата обител има, е всички тези магазини, заведения да бъдат приютени в една добре оформена в традиционния български стил на Родопите чаршия, базар, където събрани на едно място да не смущават хората, които искат да дойдат директно до самата обител без да преминат през голям брой магазини или заведения“, допълни епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Всички търговци са информирани за предстоящите промени. Процедурата по преместването вече е задействана.

„Предстои решаване на въпроса с националните паметници на културата, тъй като целият район е под специално наблюдение от Министерството на културата, разговорите с общината са започнати за уреждане на документите.

Най-важното е, че имаме благословението на Българския патриарх, на Светия Синод“, добави епископ Сионий.

Определено е и мястото на което ще бъдат преместени сергиите. За изграждането на новия базар ще са необходими около 3 милиона лева, като част от средствата ще осигури манастира, но ще се разчита и на дарители.

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...