Начало / Uncategorized / В Албания отбелязаха 30 години от интронизацията на архиепископ Анастасий

В Албания отбелязаха 30 години от интронизацията на архиепископ Анастасий

„Вашият най-добър принос е духовната основа, върху която се основаха усилията ви: евангелската проповед, надеждата, прошката, уважението към всяка човешка личност“.

С тези думи се обърна митрополитът на Корча Йоан, който в края на събората св. Литургия във вчерашния ден се обърна към архиепископ Анастасий. Богослужението се състоя в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Тирана и бе по повод 30-годишнина от интронизацията на Албанския архиепископ Анастасий. 

Албанската църква през последните години изживява своя духовен разцвет. В периода 1944 – 1967 г. в Албания православните християни, а и не само, били подложени на преследване от атеистичната власт. След 1967 г. в конституцията на страната е забранена религията и вярата, като нарушителите се преследват от закона.

През юли 1991 г. започва възстановяване на православната вяра в Албания. 

Вселенският патриарх изпраща в страната дотогавашният митрополит и професор от Атинския университет Анастасий. Той пристига в страната като патриаршески екзарх на Вселенската патриаршия. На 24 юни 1992 г., по искане на албанските православни християни той е изпран за архиепископ на Тирана, Дуръс и цяла Албания и е интронизиран на 2 август 1992 г. 

Архиепископ Анастасий в продължение на 30 години, заедно със своите сътрудници и съработници, въпреки трудностите и изпитанията успя да възстанови и възроди православната вяра в Албания. В страната бяха възстановени бяха множество храмове и манастири. Множество албанци се завърнаха към православната вяра. Към Албанската православна църква има и различни малцинства в страната, сред които е и българското. Множество българчета от Албания са завършили Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Снимка: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...