Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 25 юли – 1 август

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 25 юли – 1 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 25 юли – 1 август. 

Годишнина

През миналата седмица отбелязахме 5 години от посрещането на мощите на св. Пантелеймон у нас. Духовното тържество се състоя на 26 юли 2017 г. Припомняме, че светите мощи първо бяха посрещнати в София от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в храм „Св. Седмочисленици“. Светинята остана в София до 31 юли, а след това замина за Враца, където бе посрещната от Врачанския митрополит Григорий. Мощите бяха посрещнати във Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където останаха до 2 август. При преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бяха изложени за поклонение в гр. Сандански.

Нов монах и архимандрит

Друга духовна радост се случи в Софийска епархия- Дивотинския манастир. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 юли, по време на утренята за монах бе постриган послушникът Мирослав Димитров, който тази година завърши петгодишния курс на Софийската духовна семинария. Новият монах получи името Партений в чест на св. Партений, еп. Лампсaкийски. Под мантия той бе воден от своя старец Браницкия епископ Пахомий, ректор на Семинарията, а пострижението бе извършено от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. По време на литургията в архимандритско достойнство бе възведен йеромонах Йоаким. Новопроизведеният архимандрит е брат на манастира от 2009 г., а с решение на Епархийския съвет от декември 2021 г. поема ръководството на манастира от дългогодишния игумен епископ Пахомий. В светата обител за празника бяха дошли много монаси, свещеници и близки на братството, както и вярващи от Софийска епархия.

Близо седем хиляди образа

Близо седем хиляди образа има досега по стените на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, някои са отделни икони, други са в композиции. Това разказва проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет,  ръководител на художниците, които девето лято изографисват храма. Това лято  художниците ще завършат работата по стените най-отдолу. Ще остане за довършване само балконът (епорията). Интересен момент е, че част от средствата постъпват от благодетели, които настояват да останат анонимни. Те харесали много свършеното досега и навярно ще продължат да подкрепят святото дело, счита проф. Аврамов. Повече може да прочетете тук

Откритие

Продължават инвестициите в проучването и социализирането на културно-историческото наследство на София и за поредна година се финансира работата по цитаделата на Кокалянски Урвич. „До края на юли приключват проучванията на крепостта Урвич, където е открита втора християнска църква. Най-важни са археологическите находки, защото проучванията на културно-историческото наследство от античния и средновековния период на историята на София, сред които е и крепостта Урвич, привличат туристи“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на мястото на археологическите проучвания на Кокалянски Урвич. Повече за откритието може да прочетете тук.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

В първото ни изнесено студио за това лято, говорим за св. пророк Илия и за духовните богатства иживот в град Дупница, седалище на Самоковския митрополит Доситей и на Самоковската епархия. Приятно слушане!

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...