Начало / Uncategorized / Втори християнски храм откриха в крепостта Урвич край София

Втори християнски храм откриха в крепостта Урвич край София

Продължават инвестициите в проучването и социализирането на културно-историческото наследство на София и за поредна година се финансира работата по цитаделата на Кокалянски Урвич, съобщават от Столична община.

„До края на юли приключват проучванията на крепостта Урвич, където е открита втора християнска църква. Най-важни са археологическите находки, защото проучванията на културно-историческото наследство от античния и средновековния период на историята на София, сред които е и крепостта Урвич, привличат туристи“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на мястото на археологическите проучвания на Кокалянски Урвич.

Културно-историческото наследство е важно за образованието, защото обектите се посещават от ученици. Столична община подкрепя със специален приоритет проучването на културно-историческото наследство по програма „Култура“. От 2008 г. Столична община финансира проучванията на крепостта Урвич с над 270 хил. лева.

Ръководителят на екипа Филип Петрунов от секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките разказа, че работят по проучването на място, на което се предполага, че е живял Цар Ясен, най-малкият брат на цар Шишман. Открили са храм от ХIV век, който вероятно е просъществувал до XVII век.

Църквата заедно с открития вече манастир са действали до XVII век в рамките на Османската империя и се очертават като духовно средище, част от софийската Света гора, където са се съхранявали и преписвали книги и се е пазела християнската култура.

Открити са храмови стенописи, които ще бъдат реставрирани. Археолозите са намерили и кръст и кандило, монети, както и наушници от ХIV век от бронз с посребряване. Открити са и множество стрели, които свидетелстват за водените битки за крепостта, разказа Виолина Кирякова от Националния исторически музей. Проучванията и дейностите по облагородяване на обекта „Цитадела на Кокалянски Урвич“ се финансират от Столична община – Програма „Култура“. За тази година те са в размер на 49 000 лв.

На обекта работят археолози от Националния исторически музей и Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. В проучванията участват студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Нов български университет.

Още в първите дни на своята работа археолозите откриха останки от втори християнски храм, стенописни фрагменти, интересни находки.

Храмът се отнася към ХIV – ХVІІ век. До тази година беше известен само един християнски храм, разположен в ниската част на укреплението. Неговото проучване започва през 1969 година от проф. Димитър Овчаров.

Чрез реализирането на проекта „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ освен разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в рамките на София, се осигурява и по-достъпна среда в околностите на столицата и място за отдих.

Непосредствената близост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпът ѝ с градски транспорт дава изключителна възможност за организирането на образователни дейности, свързани с подпомагане на учебния процес по история на столичните училища, посочиха също учените.

По информация на stolica.bg.

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...