Начало / Uncategorized / Близо седем хиляди образа има по стените на новия храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Близо седем хиляди образа има по стените на новия храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Близо седем хиляди образа има досега по стените на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, някои са отделни икони, други са в композиции. Това разказва проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет,  ръководител на художниците, които девето лято изографисват храма, съобщават от общинската администрация, съобщава БТА.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с групата и се запозна с процеса на изографисване, което вече обхваща близо 85 процента от стените. 

„Това лято рисуваме големите общоправославни светии. Символиката е ясна – те са в основата на нашата църква. Ако кубето най-отгоре е символичното небе с Бог, следват пророците, после евангелистите, които описват събитията. По колоните пък са ликовете на стълпниците, следват образите на светиите  и  т.н. Придържаме се към тяхното точно портретиране, според източниците, според  региона, епохата… Презумпцията е, че човек би повярвал, само ако всичко е истинно. Работим с тънки четки, които са за кавалетна живопис, важен е и най-малкият детайл. Това предава финес на образите“, разказва проф. Владимир Аврамов, цитиран от Община Ловеч.

Това лято  художниците ще завършат работата по стените най-отдолу. Ще остане за довършване само балконът (епорията).

Интересен момент е, че част от средствата постъпват от благодетели, които настояват да останат анонимни. Те харесали много свършеното досега и навярно ще продължат да подкрепят святото дело, счита проф. Аврамов.

Новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. метра застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма, посочват още от администрацията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...