Начало / Uncategorized / Митрополит Григорий отслужи молебен за годишнината на храма „Свети Седмочисленици“ в НВУ

Митрополит Григорий отслужи молебен за годишнината на храма „Свети Седмочисленици“ в НВУ

Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен в чест на 15-годишнината на православния храм „Свети Седмочисленици“ в Националния военен университет „Васил Левски“, съобщава в-к Янтра Днес.

Идеята за съграждането на храма е на генерал-майор Георги Георгиев и датира от началото на 2006 г. и още същата година е направена и първата копка в Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май. По решение на църковното настоятелство средствата за изграждането на храма са събрани само от доброволни дарения на преподаватели и служители от университета, бивши възпитаници на военното училище, фирми, институции и физически лица.

Това е единственият храм на територията на Великотърновската света митрополия, който носи името на светите Седмочисленици.

Проектант на сградата е арх. Милен Маринов. Полковникът от резерва Евгени Пенчев, който тогава е командир на курсантския батальон, проектира и изработва входните двери и иконостаса на църквата. По иконостаса на военния университет е работил и подп. Светломир Стоянов, който в момента изпълнява задълженията на заместник-началник по логистиката, заедно с петима курсанти и сержанти. Иконите на него са дело на проф. д-р Миглена Прашкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът на доц. д-р Евгений Николов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ, стенописва храма.

В храма има изградена и крипта, в която има кръст и пет артилерийски гилзи, в които е поставена пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София. В още 19 гилзи е запазена пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и мраморен саркофаг с пръст от българските военни гробища в Македония и Унгария.

До църквата е изградена камбанария с три камбани.

Най-голямата е дарение от тогавашния зам.-министър на отбраната Спас Панчев, а останалите две – от вицеадмирал Минко Кавалджиев, тогава командващ Военноморските сили, и от Военноморската база в Бургас.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...