Начало / Uncategorized / Ръст на посещенията в Крепчанския скален манастир отчитат в Опака

Ръст на посещенията в Крепчанския скален манастир отчитат в Опака

Ръст на посещенията в Крепчанския средновековен скален манастир отчитат в Опака. От 2020 г. Община Опака управлява Средновековния скален манастир, работи се по архитектурното проектиране на обителта с над 1100-годишна история, съобщава БТА.

Манастирът се намира на два километра от центъра на село Крепча, а върху стените му са изсечени на кирилица два старобългарски надписа – единият смятан за най-ранния надпис на кирилица, открит на Балканите.

„Посетителите са впечатлени от историята, от епиграфските надписи и от монашеството по тези земи – картина, доразвиваща се и непрекъснато обогатявана през годините“, каза пред репортер на БТА Мирослав Георгиев, уредник в отдел „Опака“ към Регионалния исторически музей в Търговище. По думите му другото, което привлича туристите, е красивата природна гледка, която се разкрива от височината на манастира. 

Уредникът отчита още, че обектът се посещава от организирани групи и частни лица, знаещи за манастира и любопитни да го видят на място. По покана на община Опака проф. Николай Тулешков вече работи по архитектурното проектиране на скалния манастир. Амбициите в момента са, освен реставрация и консервация, да се работи и по социализацията на обителта. Идеята е в бъдеще да бъде проектирана и изградена приемна сграда за посетителите, както и да бъде обособен паркинг, допълни Георгиев.

Заради заявен интерес, Мирослав Георгиев изготвя поклоннически маршрути, в който ще бъдат включени Скалният манастир край Крепча и манастирът „Св. Марина“ в село в Каран Върбовка. Уговорено е през есента в Опака организирано да пристигнат членове на туристически клубове от Русе, развиващи дейност в Русенското поломие. При посещението на Крепчанския скален манастир ще им бъдат показани крепости около манастира: Гърчиновско градище от Първото българско царство до село Гърчиново, ранновизантийската крепост „Джин кале“ в местността „Беш бунар“ (Пет кладенци) на 500 метра от Скалния манастир и „Бююк кале“ – крепост от времето на Второто българско царство, в местността „Ряката“ в землището на Опака, старинни чешми и други забележителности в околността.

Мирослав Георгиев добави, че през ноември в София ще се състои голяма международна научна конференция по епиграфика. Скалният манастир ще бъде едно от няколкото важни за българската средновековна история места, които участниците от чужбина ще посетят.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...