Начало / Uncategorized / Румен Радев: Религиозното разбирателство и толерантността трябва да бъдат насърчавани

Румен Радев: Религиозното разбирателство и толерантността трябва да бъдат насърчавани

Опазването на християнското присъствие и наследство, както и подкрепата за религиозния мир в Светите земи като модел за толерантност и разбирателство обсъди днес на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев на среща с Рами Мохраби и Надер Мохраби –  пратеници на патриарха на Йерусалим Негово Светейшество Теофил III, които са на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, съобщава БТА.

В срещата участва и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

От името на патриарха на Йерусалим беше поднесено благословение към българския народ и пожелание за мир, здраве и благоденствие. Гостите информираха президента за благословията на патриарх Теофил III за откриване на духовен български център в Йордания на мястото на кръщението на Господ Иисус Христос.

Държавният глава потвърди подкрепата на страната ни за защита на християнското присъствие в Светия град и укрепването на съвместното мирно съжителство между представителите на различни религии. „Културата на толерантност и разбирателство между общностите на различни вероизповедания има силни корени и в България. Този модел трябва да бъде насърчаван в съвременния свят на различни предизвикателства“, заяви президентът Радев. Той изтъкна ролята на Българската православна църква за утвърждаването на вярата и православните добродетели, както и за сътрудничеството с другите вероизповедания.

Участниците в срещата подчертаха, че с обединени усилия трябва да се отстояват ценностите за мир и хуманност и да не бъде позволявано ненавистта и омразата да взимат превес. Пратениците на Йерусалимския патриарх ще бъдат приети и в Св. Синод, се отбелязва в съобщението.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...