Начало / Uncategorized / През 2022 г. ще се проведе международният фестивал за православно кино – Byzanfest 2022

През 2022 г. ще се проведе международният фестивал за православно кино – Byzanfest 2022

През 2022 г. ще се проведе международният кино конкурс за православно творчество Byzanfest 2022. Регистрацията на творби е до 1 август, уточняват организаторите. 

Планирано е наградените филми да бъдат отново излъчени в киносалони, след като две години това бе невъзможно заради пандемията от коронавирус. Предвидени са няколко прожекции в родния град на фестивала – Мелбърн, Австралия, но и в други градове по света. 

Филмите ще се излъчват и онлайн на стрийм платформи, за да могат хора от целия свят да ги гледат. 

Целта на фестивала е да популяризира православната вяра и култура чрез филми и истории от истории. Основен спонсор на мероприятието е университетът „Св. Екатерина“. Институцията ще връчи и наградите за най-добър късомегражен и най-добър игране филм. 

Всички автори и режисьори, включили се в конкурса, ще могат да участват в няколко онлайн сесии на платформата Zoom, където ще имат възможност да се запознаят с други православни автори. Конкурсът има за цел още да срещне и насърчи създаването на мрежа от православни кинотворци и да се насърчи създаването на православни филми. Конкурсът Byzanfest е основан през 2014 г. 

Повече за конкурса и регистрацията може да прочетете тук

По информация на basilica.ro.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...