Начало / Uncategorized / Велико Търново и Омуртаг честват 200 години от мъченическата смърт на св. Йоан Търновски

Велико Търново и Омуртаг честват 200 години от мъченическата смърт на св. Йоан Търновски

С възпоменателни служби и научен форум във Велико Търново и Омуртаг ще бъдат чествани 200 години от гибелта на св. Йоан Търновски – Трапезонтски, съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново членовете на инициативния комитет за отбелязване на годишнината.

Историкът Стоян Долапчиев, който е председател на инициативния комитет, посочи, че целта е да се популяризира животът и делото на Търновския светец.

Във Велико Търново възпоменанието ще се състои на 16 юли в Катедралния храм.

На този ден преди 200 години светецът, чието светско име е Иван Димов, бил обесен на 18-годишна възраст заради отказа му да приеме исляма, посочи Долапчиев. Най-сериозният изследовател на живота на свети Йоан Търновски -Трапезонтски е вече покойният академик Иван Радев. Той открива, че двама атонски монаси – Никифор и Йеротей са присъствали на обесването му през 1822 година, написали са негови жития и молитви, а година по-късно, на същия ден в патриаршеската църква „Св. св. Петър и Павел“ в старопрестолния град той е бил обявен за великомъченик и канонизиран.

В житията се посочва, че светецът е роден в Омуртаг през 1804 година в семейството на търговец. На 14-годишна възраст се мести в Търново, където започва работа в керемедчийска работилница. Интересна подробност е, че днес е изучено и запазено родословното дърво на светеца, публикувана е книга за него и това е дело на учителката от Търговище Димитринка Карамфилова, която е негова пра-прародственица по майчина линия.

На 17 юли в Омуртаг ще се състои родова среща на неговите наследници, която ще започне с литургия и шествие и ще завърши с поставяне на паметна плоча пред църквата в града.

„Това е един от малкото случаи, в които родът помни своя предшественик. Споменът за светеца е жив и се пази от следващите поколения“, посочи Карамфилова. Сред родствениците му е и вторият български космонавт Александър Александров, който е от Омуртаг и е присъствал на първата родова среща, допълни тя.

Две икони са създадени с  лика на Свети Йоан Търновски – Трапезонтски от богослова д-р Пламен Събев, който също е в инициативния комитет за честването на годишнината.

Той подготвя и трета икона с 14 житийни сцени. Една от идеите, свързана с годишнината, е изграждане на параклис във Велико Търново, чийто патрон ще бъде светецът, посочиха организаторите.

На 14 октомври  е предвиден голям научен форум във Велико Търново, на който ще бъдат представени проучвания за живота на светеца, чудесата около неговата смърт и възможностите да бъде открит неговият гроб, посочиха инициаторите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...