Начало / Uncategorized / Открадната 500-годишна икона на Спасителя бе върната на Кипърската православна църква

Открадната 500-годишна икона на Спасителя бе върната на Кипърската православна църква

Икона на 500 години, която е била открадната от църква в северната част на остров Кипър, бе върната днес на Кипърската православна църква, предаде Асошиейтед прес цитирано от БТА.

Иконата, която кипърският департамент по антиките датира около края на XV в. или началото на XVI в., беше връчена на церемония днес на главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом.

Иконата принадлежи на църквата „Христос Антифонитис“ от XII в., която се намира близо до северния крайбрежен град Кирения.

„Усилията за връщане на откраднатите артефакти продължават“, казва министърът на транспорта Янис Карусос, който представи иконата.

Кипърската православна църква проследи иконата до търг в Швейцария, а швейцарската полиция я конфискува през 2014 г. След дълъг съдебен процес швейцарските власти предадоха иконата миналата седмица и тя беше транспортирана до Кипър.

Кипърската църква от десетилетия се опитва да проследи множество религиозни артефакти, откраднати от стотици изоставени църкви и манастири в северната част на страната и продадени в чужбина.

Църквата заяви, че върнатата икона ще бъде съхранявана от архиепископията, „докато се върне на полагащото ѝ се място“ в църквата „Антифонитис“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...