Начало / Uncategorized / Честваме празника на св. Паисий Светогорец

Честваме празника на св. Паисий Светогорец

На 12 юли Православната църква чества празника на един от най-големите светии на XX в. – св. Паисий Светогорец. Неговото прославление в лика на светиите (канонизация) се случи на 13 януари 2015 г. 

Св. Паисий Светогорец (със кръщелно име Арсений) е роден на 25 юли 1924 г. във Фараса, Кападокия. На 7 август 1924 г. той бил кръстен от енорийския си свещеник, който по-късно също станал светец. Става въпрос за св. Арсений. 

След като отишъло в Гърция бъдещият св. Паисий завършва и своето основно образование с успех. От малък той изглеждал, че да имал склонност към Църквата и монашеството. 

След като успешно преминал през армията, през 1949 г., Арсений отишъл на Св. Гора – Атон, за да се посвети на усамотен живот в молитва и подвиг. За една година обаче се върнал в света, за да подпомогне своите сестри. След като се освободил от светските грижи и изпълнил своя дълг пред семейството си, той се завърнал на Св. Гора. През 1956 г. той бил постриган в монашество с името Паисий. 

Св. Паисий се преставя пред Бога на 12 юли 1994 г. (вторник). Погребан е в манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти. 

През годините, докато е жив, а и след това св. Паисий става един от гоемите духовни старци на нашето време, напътствал духовно стотици хора, включително свещеници и монаси. През последните няколко години на негово име бяха построени множество храмове и параклиси. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...