Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-12 юли

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-12 юли

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 5-12 юли. 

Нова книга

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска Епархия „Благодатни дарове и благодатни хора“, съобщиха от Ловчанска митрополия. Сборникът е издание на манастира „Параклит“ („Св. Дух – Утешител“), Оропос – Гърция, чието монашеско братство и издателска дейност в продължение на 40 години ръководеше игуменът на обителта приснопаметният старец схиархимандрит Тимотей (Саккас). Повече за изданието може да прочетете тук.

Откритие

Община Брезово ще търси средства за проучване на седем църкви от ранното християнството около Свежен. Целта е те не само да бъдат открити, но проучени и съхранени. Това заяви пред медиите кметът на средногорската община Христо Енков. Става въпрос за седем църкви, които най-вероятно са от V век. За тях има сведения в словото на свещеника, произнесено при откриването на църквата „Рождество на света Богородица“ при малкото манастирче, припомни Енков. В това слово, което е запазено, се казва, че около селото има седем църкви. Времето, през което са построени и са действали е V-VI, допълни Христо Енков. Една от тези раннохристиянски църкви край Свежен е открита случайно преди две години.

Подпомагане на Бачковския манастир

Със заповед от юни т.г. на министъра на културата Атанас Атанасов се отпускат 71 760 лева на Бачковския манастир „Успение на Света Богородица“. Те ще са носечени за изработване на проект за консервация и реставрация, както и за основен ремонт на дворове с благоустрояване и паркоустрояване на метоха „Свети Георги“ към манастира. Проектът трябва да касае монашеското жилище и дворното място към него. Предстои в следващите месеци да се изработи проект, който да е за конструктивно укрепване и ремонт на покрива на метоха.

Комитет за св. Паисий Хилендарски

Министерският съвет прие решение за създаване на Национален и на Организационен комитет за отбелязване 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, съобщиха от Министерския съвет. През 2022 година се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. Това е най-знаковата годишнина за българската история и духовност и за нейното достойно отбелязване е предложено 2022 г. да бъде обявена за Година на Свети Паисий Хилендарски. Предложението е подкрепено от Президента на Република България, отбелязването на значимата годишнина да бъде под негов патронаж. За достойното отбелязване на годишнината се предлага да бъде сформиран Национален комитет на най-високо държавно равнище и Организационен комитет за изпълнение на оперативните дейности.

Нов брой на списание „Светодавец“

Юлският брой на списанието ни е напълно тематичен и съдържа текстове на един от най-известните и познати гръцки богослови, не само у нас, но и в целия Православен свят, митрополит Йеротей Влахос. Неговата богословска мисъл отпраща съзнанието в дебрите на богословската наука, докосната и вдъхновена от Светия Дух. Дълбочината на мисълта и прекрасният език отпращат четящия в богосъзерцателни мисли. Глътка въздух в обръгнатия и объркан ден. Текстовете са части от книги, някои все още не преведени на български език, както и такива публикувани в списание „Алтернатива“, издавано от храм „Св. Архангел Михаил“, гр. Варна. Публикуват се тук със съдействието на Борислав Аврамов. Броят може да прочетете и поръчате тук.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

В брой 35 на подкаста „Духовни полета“ Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят върху евангелското четиво от 4-та Неделя след Петдесетница. Изцелението на слугата на стотника, неговата вяра, любовта към ближния и искреността. Какъв е примерът на този римски военоначалник и защо Христос казва, че такава вяра, каквато е видял в стотника, не е намерил в цял Израил. Повторения може да слушате по радиото на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“, а в сайта „Добротолюбие“ ще може да слушате и актуалните броеве. Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Да помогнем на малкия Илиян да завърши лечението си

През месец февруари на настоящата година се поде кампания за осъшествяване лечение на осемгодишният Илиян ...