Начало / Uncategorized / Българската православна църковна община в Мюнхен отбеляза своята 40-та годишнина

Българската православна църковна община в Мюнхен отбеляза своята 40-та годишнина

Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен отбеляза своята 40-та годишнина, съобщи БТА.

За празника в баварската столица пристигнаха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. За благолепието на богослужението допринесоха песнопения от църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“, съобщиха за БТА от Църковното Настоятелство. 

Митрополит Антоний се обърна с архипастирски поздрав към отец Недялко Калинов, църковното настоятелство, хористите и всички богомолци с пожелания за крепка вяра, духовни сили, утвърждаване и наспоряване на плодовете на църковната община като средище на българската духовност. 

Официалният прием и празничната културна програма в зала „Колпинг“ започнаха с приветствено слово на председателя на църковното настоятелство Найден Големанов. Поздравителни слова произнесоха и Драгомир Димитров, генерален консул на България в Мюнхен, Лотар Валдмюлер и Флориан Шупе от Римокатолическата църква, както и Готфрид фон Зегниц от Лутеранската църква.

Културната програма започна с изпълнение на пиано на деветгодишната Дженифър Хуфнагел от българското училище „Св. Паисий Хилендарски“, която изпълни „На Елиза“ и „Ода на радостта“. Програмата продължи с участниците на фолклорен ансамбъл „Българска роза“, които впечатлиха присъстващите с песни от различни фолклорни области на България.

Анна Карамаврова, певица в църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, изпя „Облаче ле бяло“ и „Хубава си моя горо“. 

Специален момент беше дарението на каменна паметна плоча с името и портрета на Георги Динев, изработена от скулптора Христо Костов, бивш член на църковното настоятелство и радетел за делото на БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. Плочата беше връчена на отец Недялко Калинов и на представителите на църковното настоятелство Найден Големанов и Сотир Червенков.

В програмата се включиха и деца от българското училище „Дора Габе“ с песни като: „Молитва“ от Иван Вазов, „За децата по земята винаги да има светлина…“, „Високи сини планини“.

И, както казаха немските гости на тържеството: „С годините Българската православна църковна община в Мюнхен става все по-млада и ангажирана“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...