Начало / Uncategorized / Неконтролируем горски пожар в Гърция, евакуираха манастир и хотел

Неконтролируем горски пожар в Гърция, евакуираха манастир и хотел

Горски пожар гори неконтролируемо на три фронта край град Амфиса, община Делфи, в централна Гърция. Това съобщи противопожарната служба, цитирана от АНА-МПА.

Раздухван от силните ветрове, огънят е обхванал маслинови горички и се е насочил към женския манастира „Св. пророк Илия“ и крайбрежния град Итеа.

Манастирът е бил евакуиран, а пожарникарите се опитват да попречат на пламъците да стигнат до намиращ се наблизо горист район.

„Силните ветрове сериозно затрудняват усилията на огнеборците да овладеят пожара“, заяви кметът на Делфи Панайотис Тагалис. Около 50 пожарникари с 15 пожарни коли и три наземни екипа се борят с огъня с помощта на 5 разпръскващи вода летателни апарата.

Жителите от северната част на Итеа са получили текстово съобщение за евакуация от службата за гражданска защита чрез спешния номер 112, евакуирано е и село Серникаки. Общо 52 горски пожара за избухнали в Гърция през изминалото денонощие, съобщи пожарната служба, като предупреди, че опасността от пожари остава много висока и днес в редица райони.

Очакваните високи температури и силни ветрове днес поставят под висок риск областта Атика, Централна Гърция, Западна Гърция, полуостров Пелопонес и източните егейски острови, заяви говорителят на пожарната служба Янис Артопойос, цитиран от в-к „Катимерини“. Той призова населението да бъде бдително и да избягва всякакви невнимателни действия.

Снимка и информация на vesti.bg.

За Ангел Карадаков

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...