Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 27 юни – 4 юли

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 27 юни – 4 юли

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 27 юни – 4 юли. 

През тези седем дни основен акцент в църковните новини бе възстановяването и набирането на средства за реконструкция за няколко от храмовете в страната. 

При разразилата се силна буря на 25 юни  пострада сериозно църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Струмяни. Силният дъжд и вятър са отнесли около 300 керемиди и над половината от покритието на купола на около 200 метра разстояние от храма, посочват оттам. Църковното настоятелство на храма се обръща с молба към всички, които искат да помогнат финансово за поправка на щетите. За да помогнете може да се свържете с община Симитли.  

От катедралния храм „Свети Димитър Солунски“ във Видин обявиха дарителска кампания за реставрация на старинните полилеи от кристал. Има възможност това да бъде направено в Чехия. Семейство, което има фирма за производство на стъклени и кристални полилеи там ще помогне, но са нужни още средства, каза председателят на църковното настоятелство архимандрит Самуил. Около 15 хиляди лева ще са нужни само за реставрацията един от петте кристални полилея, поставени още с изграждането на храма.  Средствата за реставрацията им могат да бъдат дарени на място или да бъдат преведени по банковата сметка на катедралния храм – BG19 TEXI 9545 1000 1511 00; Катедрален храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“.

Литература с поглед към Бога

След близо двугодишна пауза българската енория в Хамбург отново проведе духовна среща-беседа със специален гост – Александра Карамихалева, която по покана на енорийските свещеници Кръстин Апостолов и Яков Щурм посети енориашите в ханзейския град. Срещата се състоя под мотото „Литература с поглед към Бога“ и се превърна в един откровен разказ на богословката за личния й път във вярата и духовното израстване на личността според православната традиция през вековете и днес. Повече за събитието може да прочетете тук.

Нов параклис

Нов параклис бе поставен в близост до село Бараково. Малкият красив храм е направен в гръцкия град Солун и със специализирана техника е транспортиран и монтиран край село Бараково, където преди много години също е имало малък дървен параклис, носещ името на Свети Теодор Тирон. „Това е близо 15-годишна мечта на жителите на селото и сега се реализира с помощта на дарители – на хората, които дариха земята, на черковното настоятелство, местните хора и всички, които бяха зад нас през тези години“ – каза за Радио Благоевград енорийнският свещеник отец Светослав Кючуков. С доброволен труд на хората от Бараково е направена основата на параклиса. Основните дарители са семейство Галина и Иван Доколякови, които осигуряват средствата за храма. Галина е щастлива е, че този храм вече е факт и е сбъднала мечтата си след преживяно житейско премеждие преди години.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

В този брой на подкаста Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят за евангелското четиво от 3-та неделя след Петдесетница, в което Спасителят казва на Своите ученици първом да търсят Царството Божие и неговата правда, а всичко останало ще им се придаде.  През летните месеци подкастът ще бъде с времетраене 30 минути. Повторения може да слушате по радиото на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“, а в сайта „Добротолюбие“ ще може да слушате и актуалните броеве. Подкастът може да слушате в сайта „Добротолюбие“, страницата ни във Facebook, Spotify, Google Podcasts, RadioPublic. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...