Начало / Uncategorized / Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“, съобщи БНР.

Ремонтът на църквата започва през май 2015 година, като в него се включиха четирима местни и свещеник, по инициатива на християни от региона. Преди това храмът е бил в руини, а покривът – напълно съборен. 

Самата църква се намира на 1400 метра надморска височина и е функционирала до 70-те години на ХХ век, но постепенно е занемарена, особено след като жителите на Чурен се „стопяват“ с годините.

„С доброволен труд, дарения и много ентусиазъм успяхме за 7 години да поправим щетите, нанесени от времето и хората. Около 100 000 лв. в пари, труд и материали струва възстановяването на храма. Имаме дарители от цялата страна и от чужбина“, разказа един от инициаторите – Владимир Ангелов, който води стриктно счетоводство на даренията.

Църквата има вековна история, но по време на социализма е превърната в обор и съвсем занемарена. По повод 100-годишнината от Априлското въстание камбаната й е монтирана върху Паметника на трите поколения край Перущица. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...